Benan Cetin Website
About Me
Benan Cetin Website Senior Software Developer
Sysadm | Devops
Istanbul / Turkey
becetingmail.com
TA1MBC
Accounts
- Github : ....com/benancetin
- Packagist : ...sers/benancetin
- Launchpad : ...net/~benancetin
- Stackoverflow : ...4709/benancetin
- Docker : ...om/u/benancetin
Social Media
- Instagram : ...com/benan.cetin
- Linkedin : ...m/in/benancetin
- Twitter : ....com/benancetin
- Facebook : ....com/benancetin
- 1000kitap : ....com/benancetin
Homepage | Posts
2021.01.25 | 00:52

Kamp İçin Malzemeler

Yazıyı bir yerde buldum, bir kenarda dursun;

Kamp İçin Temel Malzemeler

Eğer kendi başınıza kamp yapmaya karar verdiyseniz, yolculuğunuzu planlarken bir malzeme listesi hazırlayın ve o listede şunları mutlaka bulundurun:
- Sırt çantası
- Günlük çanta veya bel çantası
- Çadır
- Kazıklar
- Uyku tulumu
- Uyku tulumu iç astarı
- Şişme veya kapalı hücreli köpük mat (uyku tulumunun altına serilir ve yerden soğuk hava gelmesini engeller)
- Fener
- Yedek pil
- Yedek ampul
- Mumluk ve mumlar
- Temizlik malzemeleri (sabun tuvalet kağıdı diş macunu ve fırçası vb.)
- Balta, testere, kürek
- İlk yardım çantası
- İp / Halat
- Bir acil durum kiti
- Pusula
- Pratik mutfak malzemeleri (plastik tabak kaşık çatal termos kibrit/çakmak çaydanlık tencere tava vb.) Ayrıca matara çakı yürüyüş ayakkabısı yedek ayakkabı yağmurluk yedek giysi ve kişisel malzemelerinizi unutmayın. Yaz aylarında yanınıza mutlaka güneş kremi havlu mayo şapka güneş gözlüğü alın. Kış aylarında ise yanınıza aldığınız giysilerin kış şartlarına uygun sizi ısıtacak giyisiler olmasına özen gösterin.

Kamp Çantasının Hazırlanması;
Kamp çantası hazırlanırken önemli olan çantanın ağırlık merkezini mümkün olduğunca vücudumuzun ağırlık merkezine yakın tutmaktır. Bunun için ağırlığı fazla olan malzemeler mümkün olduğunca omurgaya yakın yerleştirilmelidir. Kamp çantasının hazırlanması özetle şu şekildedir;
Günümüzde birçok kamp çantasında uyku tulumu bölümü vardır eğer sizin çantanızda böyle bir bölüm yoksa uyku tulumunu çantanın en alt kısmına yerleştirin. Bu işlem sırasında uyku tulumunu bir sıkıştırma torbasına koyarsanız daha az yer kaplayacaktır. Kıyafetlerinizi koymak için en ideal yer uyku tulumunun etrafıdır. Kıyafetleriniz ne kadar uğraşırsanız uğraşın mutlaka buruşacaktır bu nedenle boş yere zaman kaybetmeyin. Ağır malzemeleri (örn; kamp ocağı, besin maddeleri, çadır) çantanızın ortalarına ve sırtınıza yakın olan bölümüne yerleştirin.(Malzemelerin sırtınıza batmaması için mutlaka çantanın sırtınıza gelen bölümüne havlu gibi yumuşak bir malzeme koyun). Bu malzemelerin etrafına kalan giysilerinizi yerleştirin. Çantanın en üstüne acil durumlarda size yardımcı olacak malzemeleri yerleştirin (örn; ilk yardım çantası, yağmurluk gibi). Tuvalet kağıdını kolay ulaşabileceğiniz bir yere koyun. Suyunuz içiz için en ideal yer çantanın yan bölümleridir. Çantanızı bu şekilde hazırlarsanız özellikle uzun yürüyüşlerde ızdırap dolu ağrılardan kurtulursunuz.

İlk Yardım Çantasında Neler Olmalı?
- Yapışkan rulo bant
- Rulo sargı bezi
- Kendinden ilaçlı küçük yara bandı
- Yaraları örtmek ya da temizlemek için steril kare gaz bezi (10 cmx10 cm)
- Burkulma ve incinmelerde kullanılmak üzere 5, 7 ve 10 cm elastik bandaj
- Üçgen bandaj; havlu, örtü ya da turnike olarak kullanılmak üzere.
- Kasıntı ve böcek sokmalarında kullanılmak üzere, sprey ya da losyon anestetikler
- Alerjik reaksiyonlar için tablet ya da şurup antialerjik ilaçlar
- İnce lastik eldivenler
- Yaraları temizlemek için antiseptik solüsyonlar
- Yaralara sürülmek üzere antibiyotikli kremler
- Yanık ve yaralarda yapışmayan, yağlı tül bandaj
- Mikroplu atıkları koymak için torba.
- Çengelli iğne; bandajları tutturmak için
- Makas
- Kıymıkları çıkarmak için cımbız.

Acil Durum Kiti Nedir?
Acil durum kiti acil durumlarda (örn; kaybolma, aracınızın bozulması gibi ) sizin hayatta kalmanızı sağlayacak ufak bir çantadır. Genel olarak içinde; küçük bir bıçak, ateş başlatmaya yarayan aparatlar, balık tutmak için gerekli malzemeler (iğne, kurşun, misina), ufak bir dikiş seti, küçük bir fener, küçük bir pusula, çengel iğne ve yara bantları vardır. Bu kiti mutlaka yanınızda bulundurmalı ve cebinizde veya kemerinizde taşımalısınız. Çantanın içindeki malzemeleri su geçirmez bir poşet içine koymalısınız.

Çadır kurarken izlemesi gereken işlemler;
1 - Çadırı kuracağın yerin düzgün, hafif eğimli olmasına dikkat et. Tabanda yatarken sırtına batacak herhangi bir şeyin olmadığından emin ol. Tabanın geleceğe yere çadır kirletmesin ve nemi alsın diye gazete kâğıdı veya branda kumaş serilmesi uygundur.
2 - İki/dört kişilik bir çadırı kurmadan önce kapı bölümünü kapat. Kapısı meydanı gösterecek şekilde ayarla. Dört ucunu doğru açıdan çakacağın kazıklarla tuttur.
3 - Çadır tipine göre direkleri yerleştir veya yuvalarından geçir. Direk, gergi ipleri için kazıkları çak. Çadırın direklerini dik, ipleri kazıklara geçir. Gergi bağını kullanarak bağla. Güneşlik (yağmurluk) varsa tak.
4 - Kenar gergileri için kazıkları çak, gergi iplerini kazıklara geçir. Bütün iplerin gergin olup olmadığını, çadır kenarlarının düz olmadığını kontrol et.
5 - Çadırın etrafına yağmur olukları açarak yağabilecek yağmurun çadırın tabanına gelmesini engelle.
6 - Çadır torbasını ve diğer malzemeleri çadırın içine koy, çadırı toplama sırasında arama.

Uyku Tulumun Veya Kamp Yatağı
Uyku tulumları kampçılığı daha rahat hale getiren kamp gereçleridir. Uyku tulumları değişik hava koşullarında kullanılmak üzere çeşitli kalınlıklarda imal edilirler. Genelde +3 derecelik uyku tulumları mevsimlik kamplar için yeterlidir. Ancak daha soğuk hava koşullarında kamp yapılacaksa eksi soğukluk derecelerinde kullanılabilecek uyku tulumları alınmalıdır. Kış kampları ve dağ tırmanışları için -40 dereceye kadar kullanılabilen uyku tulumları vardır. Uyku tulumlarının ıslanmaması, ıslak paketlenmemesi, havalandırılması ömrünü uzatacaktır.
Uyku tulumu olmaması durumunda basit bir kamp yatağı yapabilmek için plastik ya da naylon örtünü yere yay. Eğer köpük ya da süngerden bir yatağın varsa örtünün üzerine koy, böyle bir yatağın yoksa minder olarak kullanabileceğin giysileri katla, bunları yattığın zaman başının, belinin ve bacaklarının üst kısımlarının geleceği yerlere koy. Battaniyelerini ya da uyku tulumunu tak ya da minderlerin üzerine koy.
Şu kamp kuralını sakın unutma, üzerinde olduğu kadar altında da örtün olmalı. Ancak bu şekilde yerden gelebilecek soğuğu engelleyebilirsin.
Mevsim yazsa ve tek bir battaniye kullanıyorsan battaniyenin üçte birini yatağa ser, üzerine yat, battaniyeyi üzerine çek, battaniyenin açık ucunu altına doğru sıkıştır, ayaklarını kaldır, battaniyenin alt ucunu ayaklarının altına yerleştir. Böylece battaniyeye iyice sarılmış olacaksın. Eğer uyku tulumun yoksa iki battaniye kullanarak bir uyku tulumu yapabilirsin. Battaniyelerden birini alta yay, diğerini üçe katlayarak birinci battaniyenin üzerine koy, üçe katladığın battaniyenin açık kenarını büyük çengelli iğnelerle tuttur. Alt ucu yukarı doğru katla ve tuttur. Alttaki battaniyenin serbest uçlarını üstteki battaniyenin üzerine kıvır çengelli iğnelerle tuttur, alt ucu aşağıya doğru kıvır.

Kamp Yiyeceklerinin Sağlıklı Bir Şekilde Saklanması
Kamp yiyeceklerini üç gruba ayırabilirsin. Süt, et gibi soğuk yerde saklanmazsa bozulan yiyecekler.
Serin yerde tutulması gereken taze meyve-sebze, sucuk, salam, sosis, yağ gibi yiyecekler.
Konserveler ve benzerleri.
İlk iki gruptaki yiyecekleri buzdolabına koy. Kamp yerinde buzdolabı yoksa ve kamp alanına yakın bir dere varsa bu yiyecekleri kapaklı kaplara koyup akan suya yerleştir. Yerinden kıpırdamaması için kapların üzerine ağır taşlar koy. Hava sıcaksa kampa süt yerine süt tozu götürmen doğru olur.
İçme suyu: Yalnızca güvenli suları kullan, yemek pişirmek ve içmek için kullanacağın suyu bidonlarda ya da kapalı kaplarda sakla.

Yangına Karşı Önlem
Çadırının yanında devamlı olarak su bulundurman iyi olur. Bu iş için yeterli sayıda kova yoksa büyük teneke kutulardan yararlanabilirsin. Kamp ateşini her zaman kontrol altında tut.

NOT: Eğer uzun süreli bir kamp planlıyorsanız çadırın altında kalan bitki örtüsüne zarar vermemek için çadırınızın yerini 5-6 günde bir değiştirin.

NOT 2: Kampa giderken mümkün olduğunca konfordan kaçınmalı ve gerekli malzemeleri almalısınız. Sonuçta çadır ne yaparsanız yapın eviniz kadar rahat olmayacaktır ve amacınızın rahat etmek değil doğa ile bütünleşmek olduğunu unutmayın.

NOT 3: İlk yardım çantanıza zehirlenmeler için zehir çıkartıcı vakum ve sıcak, soğuk kompresler koyun.

NOT 4: Çadırınızı içme suyu kaynağına yakın kurun fakat hemen yanına kurmayın suyun yanındaki toprak çok yumuşak olduğu için kazıklarınız çadırınızı tutamayabilir ve suların çekilmesi halinde çamurun ortasında kalabilirsiniz.

Türkçe Yazılar
Posts in English
Posts auf Deutsch
Посты на Русском
-
Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website

"What you look is me, what you see is you."
- Anonym