Benan Cetin Website
About Me
Benan Cetin Website Senior Software Developer
Sysadm | Devops
Istanbul / Turkey
becetingmail.com
TA1MBC
Accounts
- Github : ....com/benancetin
- Packagist : ...sers/benancetin
- Launchpad : ...net/~benancetin
- Stackoverflow : ...4709/benancetin
- Docker : ...om/u/benancetin
Social Media
- Instagram : ...com/benan.cetin
- Linkedin : ...m/in/benancetin
- Twitter : ....com/benancetin
- Facebook : ....com/benancetin
- 1000kitap : ....com/benancetin
Homepage | Posts
2021.01.26 | 21:11

Motosiklete nasıl başlamalıyım?

Attığınız mesajlarda gelen sorular genelde:

“Motosiklete başlamak istiyorum, neyle nasıl başlamalıyım?”

Şeklinde. 

O yüzden tüm bu sorulara cevap verecek bir yazı dizisi yazmaya karar verdim. M1 motosiklet yazı dizisi 1. yazıyı temsil ediyor. 

1. Motosiklete nereden nasıl başlamalıyım?

Motosiklete hiç binmemiş hiç bir şey bilmediğinizi farzediyorum. İlk olarak motosiklet kullanmayı öğrenmelisiniz ve ehliyet almalısınız, dolayısıyla iyi bir kursa veya ehliyet kursuna yazılmalısınız. Veya iyi bir bilenden destek alabilirsiniz. 

(Şunu unutmamak gerek, ehliyet sınavı (eski sisteme göre) vitesli motor ile yapılıyordu. Yeni ehliyet sistemine göre nasıl bir motorla sürüş testi yapacaklarını öğrenmelisiniz. Yani scooter (vitessiz) motor almak istediğinizden vitessiz motor öğrenirseniz ve sınav vitesli motor ile yapılırsa sınavı geçemeyebilirsiniz dolayısı ile ehliyet alamazsınız.)

İyi bir kurs olarak genelde motosiklet camiasında (İstanbulda) bir kaç kurs ünlüdür;

- Honda Temel/İleri Sürüş Eğitimi
- GIS akademi
- Yamaha sürüş akademisi

Ehliyet kursuda işinizi görür, fakat ehliyet kursunda şöyle bir olay vardır genelde: Kursa katılanlar zaten motosiklet kullandığı için o eğitimde pek pratik yapılmaz. O eğitim genelde sadece teori üzerine olur. O yüzden kursa katılmadan önce daha önce hiç kullanmadığınızı ve pratik eğitimin nerde ne kadar süre ve nasıl yapılacağını öğrenin.

(Unutmayın: Eğitimi ister yüksek meblağlar verip özel kursta alın, ister ehliyet kursunda alın, isterseniz bir tanıdığınız öğretsin. Her nasıl öğrenirseniz öğrenin üzerinizde tam motosiklet koruması olsun (kask + mont (sırtlık/kolluk vs korumaları tam) + eldiven + dizlik + bot ) (bot  derken korumalı motosiklet botunu kast ediyorum). Kesinlikle küçük cc bir motorla öğrenin (Örneğin: 125 cc 150 cc veya 170 cc) 200cc olmasın bence. Yoksa o küçük gazla motosikleti başınıza geçirebilirsiniz. Motosikletin önü kalkar, araba gibi değildir unutmayın. Ve motosiklet kazalarının telafisi yoktur)

Bunlar dışında para vererek kişiye özel kursları genel olarak tavsiye etmem. Büyük ihtimal paranızı almak için 1 derslik bilgiyi, 5 derse bölecektir. 

Tanıdığınız/arkadaşınız varsa eğer, iyi bilen biri olmasına dikkat edin. Yanlış öğrenip yanlış şekilde alışabilirsiniz diğer türlü.

Artık diyelim ki bir şekilde motosiklet eğitimi alıyorsunuz veya öğrendiniz. Nasıl bir motosiklet almalısınız?

2. Başlangıç Motosikleti Tavsiyesi

Başlangıç motoru alacaksanız size tavsiyem;

- Honda cbf 125* veya honda cbf 150*
- Yamaha ybr 125* veya Yamaha ybr 150*

*125 veya 150 motor hacmini (cc) yi temsil eder.

Neden?
Bunlar gerçekten motosiklettir her şeyden önce. Bisikletten bozma motosiklet değildir. Motor/tekerler/zincir şasi sizi taşır. Motorunuz devrilecek veya çizilecek, parçalarını kolay bulabilirsiniz, çok kolay satarsınız. Sizi başlangıç motoru olarak idare eder.

Neden başka markalar almamalıyım?

Geriye kalan markalar (Kanuni, Mondial.. vs ) gibi markalardır. Bu markaların parçaları çin üretimdir. Sizi nerde yolda bırakacağınızı bilemezsiniz. Örnek olarak, tozlu bir asfaltta cbf 150 ile ani bir frende durabilirken, kanuni gt 170 gibi bir motorla kötü lastiklerinden dolayı muhtemelen kayıp düşebilir hatta bir arabanın altına bile girebilirsiniz. Veya yine çin malı bir motosikletle seyir halide iken aniden zinciriniz atıp sıkışabilir ve düşebilirsiniz. 

Kendimden örnek vereyim, çin malı bir motosikleti deniyorum (Kanuni gt 170), anayola çıktım iki şeritlik yol, gidiyorum, sağ şeritin ortalama hızı 60 sol şerit 90, sol şerite geçtim öndeki aracı takip mesafesinden 90 la takip ediyorum. Arkadan bir otobüs yanaştı (Metro turizm di sanırım). Dibime kadar geldi, ben önden 90 ile gidiyorum, otobüsle aramızda 1 metre var, sağ şerit dolu geçemiyorum, gerizekalı otobüs sürücüsüde iyice yanaştı, aramızda yarım metre kaldı, motosiklet zaten 90 da bağırıyor, düz yolda maksimum 110 basıyor, neyse yokuşu yarım metre takip mesefesiyle geçtik, düz yola geldik, hala aramızda yarım metre var otobüsle, hayır gazı kökledim, elimi gazdan çeksem direk otobüsün altındayım. Motosiklete o kadar yüklenmişim ki düz yola çıkınca motosiklete bişey oldu, kendini ileri attı, ibreler sıfırlandı (hız/devir/benzin vs.) hızı 110′a kadar çıktı ve sağ şeride geçtim. Motosiklete bişey olduğunda yavaşlasaydı, otobüsün altından geçmiştim. İşte çin malı motosiklette demek istediğim olay bu.

Bu arada sanmayın ki cbf 150 ile tekeriniz kaymaz veya zinciriniz atmaz. Onunlada aynı sorunları yaşayabilirsiniz. Fakat yüzdeye oranladığımıza çin malı motosikletlerde bu yüzdenin daha fazla olduğunu görüyoruz.

Birinci yazımızın sonuna geldik, daha sonraki yazılarda, hangi motoru neden almalısınız ve koruma ekipmanlanı alırken nelere dikkat etmelisiniz gibi konulara değineceğim. Atladığım bir yer var ise veya sorularınız için bana tepeden mesaj gönderebilir veya benan.cetin AT aol.com adresinden mail ile ulaşabilirsiniz. 

Türkçe Yazılar
Posts in English
Posts auf Deutsch
Посты на Русском
-
Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website

"What you look is me, what you see is you."
- Anonym