Benan Cetin Website
About Me
Benan Cetin Website Senior Software Developer
Sysadm | Devops
Istanbul / Turkey
becetingmail.com
TA1MBC
Accounts
- Github : ....com/benancetin
- Packagist : ...sers/benancetin
- Launchpad : ...net/~benancetin
- Stackoverflow : ...4709/benancetin
- Docker : ...om/u/benancetin
Social Media
- Instagram : ...com/benan.cetin
- Linkedin : ...m/in/benancetin
- Twitter : ....com/benancetin
- Facebook : ....com/benancetin
- 1000kitap : ....com/benancetin
Homepage | Posts
2021.01.26 | 22:27

Sırt Çantası Tavsiye (Seyahat Trekking Hiking Kamp Doğa Yürüyüşü Dağcılık)

Trekking, hiking, kampçılık, dağcılıkta kullanmak üzere sırt çantası arıyorsunuz ve kararsız kaldınız. Hele ki ilk defa bu sporları ilk defa yapacaksanız veya doğa sporları konusunda yeni iseniz kafanız bir hayli karışık olmalı. Bana gelen sorularda bu şekilde olduğu için bu konuya açıklık getirecek bir yazı hazırlamaya karar verdim.

Sırt Çantası Tavsiye

Sırt çantası seçimi biraz zaman alan bir olay, zira sırt çantalarının bazıları belirli bir amaç için yapıldığı gibi, kişisel tercihler de bu konuda etken. Kendinize uygun sırt çantasını belirlemeden önce sırt çantası çeşitlerine kısaca bir bakalım;

Sırt Çantası Çeşitleri

Piyasada doğa sporları için bulunan 3 çeşit sırt çantası var.

Çanta Türleri - Çeşitleri
Çanta Türleri - Çeşitleri

  1. Doğa Yürüyüşü / Seyahat Çantası (içten iskeletli)
  2. Dağcı /Avcı Çantası (içten yumuşak/sert iskeletli)
  3. Dağcı /Avcı Çantası (dıştan sert iskeletli)
Piyasadaki çantaları özetle bu şekilde sıralayabiliriz. (Özetle yazdım, dıştan iskeletli doğa yürüyüşü çantası da var fakat ülkemizde bulunmamakta). Bu çantaların neden tercih edilip edilmemelerini kısaca özetleyecek olursak;

Doğa Yürüyüşü (Hiking,Trekking,Kampçılık,Seyahat,Dağcılık) Çantası

Doğa Yürüyüşü Çantası
Doğa Yürüyüşü Çantası

Avantajları

  • En çok tercih edilen çanta türüdür.
  • En büyük artısı hafif ve rahat olmasıdır. (Bazıları ağırdır alırken bakmak gerek)

Dezavantajları

  • Çoğunlukla tek gözlüdürler. (Kimine göre avantajdır.)
  • Çanta üstten açılır. Yan veya alt fermuarı yoksa çantanın dibindeki bir şeyi almak için çantayı dökmeniz gerekebilir.
  • Bu çantalarda çadır/mat koyacak yer olmaması. Bu konuya herkes kendince çözüm getirse de tam olarak bir çözüm üretilebilmiş değildir. Üstte altta genelde bağlanacak yer olmuyor. Matı alta bağlasan çadırı nereye bağlayacaksın? İkisi ne yana koysan bu sefer çadır 2500 gram, Mat 250 gram olduğu için çanta bir tarafa ağır basıyor omuzu/beli yoruyor.
  • Bu çantaları tam olarak doldurmazsanız kullanımı zor olabilir. Bunun için de bazı çantalarda etrafına kayışlar konmuştur. Bazılarında ise bu kayışlar yoktur. Eğer çantayı tam doldurmaz iseniz çantanın içindeki ekipman sabit olmadığı için siz hareket ettikçe yer değiştirecektir. Görünüş olarak da bütün eşyaların altta olduğu bir hal alacaktır.

Dağcı / Avcı Çantası

Dağcı Avcı Çantası
Dağcı Avcı Çantası

İkinci en çok tercih edilen türdür.

Avantajları

  • Genelde çok gözlüdürler. Tek gözlü olmadıkları için ekipmanlarınıza ulaşması daha kolaydır.
  • Bu çantalara çadır, tulum vs. bağlamak daha kolaydır. Genelde üzerlerinde bağlama yerleri mevcuttur zaten
  • Taktik (tactical) çantalarda ek küçük çantalar bağlamak için yerler de vardır. Çok kullanışlıdır.
  • Bu çantaları doldurmasanız veya yarısını doldursanız bile sizi o kadar rahatsız etmez ve kötü görünmez.

Dezavantajları

  • "Genel" olarak ağırdırlar. Taktik modeller suya/ısıya/sürtünmeye daha dayanıklı üretildikleri için daha ağır olabilmektedirler. Hafif modelleri de mevcuttur.
  • Çok gözlü olmaları dejavantaj sayılabilir zira büyük bir uyku tulumunu tek gözlü bir çantaya (yarısını kaplasa bile) sığdırabilirsiniz. Fakat bu çantalar çok gözlü oldukları için hiç bir gözüne büyük hacimli bir şey sığdıramazsınız.

Dağcı / Avcı Çantası (Çerçeveli Demir Destekli)

Demir İskeletli Avcı Dağcı Çantası
Demir İskeletli Avcı Dağcı Çantası

Ülkemizde çok fazla bulunmayan / tercih edilmeyen bir sırt çantası türüdür. Çerçevesiz versiyonu ile aynı özelliklere sahiptir. Tek farkı içten çerçeve yerine dışarıdan demir/titanyum/alüminyum gibi malzemelerden yapılmış çerçevesinin olmasıdır. Bunun en büyük artısı sırtınızın çanta ile temas etmemesi nedeniyle hava alabilmesidir ve yükün sırtınıza değilde çerçeveye temas etmesidir.(Çantanızda düz olmayan bir şey var ise sırtınıza batmaz.) En büyük eksisi ile çerçeve nedeniyle gereğinden ağır olması ve içten destekli çantalar gibi sırtınıza yapışmaması dolayısı ile yürürken sallanmasıdır. Ülkemizde olmasa da yurt dışında hala bir grup tarafından tercih edilen çanta türüdür.

Sırt Çantası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Bel Desteği ve Sırtlık
  2. Ağırlık
  3. Sizin Tercihleriniz (Renk, Bölme Sayısı vs.)
Doğa sporları ile ilgilenenlerin çanta alırken ortak buluştuğu bir kaç nokta vardır. Birincisi bel desteği ve sırtlık ikincisi ise ağırlık. Çünkü bu ikisi büyük ölçüde sizin çantadan alacağınız verimi belirler.

Bel Desteği

Bel desteği büyük önem taşır. Küçük çantalara pek ihtiyaç olmadığı için koymazlar (10 litre çantalar gibi). Fakat 20 ve üzeri çantalarda genelde vardır. Yükü omuzlarınıza değil de belinize almak içindir. Yükün büyük kısmını belinize alırsınız ve omzunuz/sırtınız yorulmaz/ağrımaz. (Dağcılar yükü sırtında taşımazlar, bellerinde taşırlar.)

Sırtlık

Sırtınız ile sırt çantası arasındaki bölümdür. Önemlidir çünkü dümdüz olması sizi aşırı derecede rahatsız eder. Tavsiyem 4 - köşe bölmeli (yani hava alabilen) ve ayarlanabilir olmasıdır. 4 köşe bölmeli olması sırtınızın hava almasını sağlar, ayarlanabilir olması ise çok önemli bir etkendir, iri yapılı veya minyon olarak sırt çantanızı kendinize göre ayarlayabilmenizi sağlar. Zira sırt çantası sırtlıkları "ortalama" boy/kilo baz alınarak yapılmıştır genelde. Yani ayarlanabilir almaz iseniz ilk yürüyüş sonrası çok büyük ihtimal pişman olup tekrar çanta alırsınız, sırtınıza büyük veya küçük gelen (ayarlanamayan) bir çanta sırtınızı çok kötü yorar.

Ağırlık

Örneğin 50 litrelik 2.5 kilogramlık bir çanta piyasada mevcuttur, 1 kiloluk bir çantada mevcuttur. 60 kiloluk bir bayan arkadaşın sırtında taşıyabileceği ağırlığın 10 kilo olduğunu düşünelim, çantanın kendi ağırlığı 2.5 kilo olursa, çadır da 2.5 kilo diyelim, uyku tulumu da 1.5 kilo olsun. 6.5 kilo sadece 3 ekipman oldu, 2 litre su aldığında 8.5 kilo oldu. Bu şekilde 15 km yürümek işkence haline gelecektir. Çantada ağırlık çok önemlidir Kısa süreli yürüyüşlerde veya evde denerken bunun bir farkını görmeyebilirsiniz fakat 10 km üzeri yürüdüğünüzde 500 gramın bile taşırken ne kadar çok etki ettiğini görürsünüz. (Ayrıca sırt çantasına eşyalarınızı nasıl yerleştireceğinizi de öğrenmelisiniz. Doğa sporları kurslarında bunu öğretirler. Vücudun ve çantanın ağırlık merkezine dikkat etmelisiniz. Bu konuda bir yazı hazırlayacağım.)
Ek bilgi olarak belirteyim, Genel olarak doğa sporcuların ortak buluştuğu diğer nokta: "olabildiğince hafifliktir". Bu işe başlayanlar başta bilmeden ekipman alırlar, 2.5 kiloluk çanta, 2.5 kiloluk çadır. 2 kiloluk uyku tulumu vs. (Toplamda kişisel eşyalarınız hariç 7 kilo) Daha sonra bu ağırlıkların ne kadar çekilmez olduğunu anladıklarında. "Maksimum hafiflik" ilkesini benimserler ve tüm ekipmanı en hafiflerinden alırlar. 600 gram uyku tulumu, 600 gram çanta, 1.5 kilo çadır gibi. (Kişisel eşyalarınız hariç 2.7 kilo). O yüzden yeni başlayan ve uzun vadeli bu sporu yapacak biriyseniz baştan olabildiğince hafif almanızda fayda vardır. Boşuna paranız gitmemiş olur.

Diğer Tercihler

Diğer kişisel tercihlerin ise pek önemi yoktur. Taşıyacağınız eşyaları bilmediğim için çok gözlü/tek gözlü olması, rengi, şekli, biçimi tamamen kişisel tercihlerinizdir.

Sırt Çantası Nereden Alınır?

Tek Kelime ile: Decathlon (Bulunduğunuz ilde yoksa: Decathlon.com.tr) Neden? Fiyat/Performans oranının iyi olması, ve ekonomik olması. Herhangi bir konuyu atlamamaya çalıştım sevgili dostlar, atladığım bir konu var ise aşağıya yorum olarak belirtirseniz, yazının içinde değinirim.
Türkçe Yazılar
Posts in English
Posts auf Deutsch
Посты на Русском
-
Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website Benan Cetin Website

"What you look is me, what you see is you."
- Anonym